onsdag 20. oktober 2010

skylder på oksen !!!!!


Mellom 200 og 300 kubikkmeter dyregjødsel kan fredag 15 oktober ha rent ut fra en gjødseltank og mye havnet videre nedover Lutsibekken til Lutsivatnet.
Politiet var ute og tok prøver og bilder fra fredagens gjødselutslipp. Saken er anmeldt og en bonde etterforskes etter en lekkasje fra en gjødseltank. Bonden forklarer at en okse trolig har klart å åpne en spak slik at det rant ut gjødsel, sier politioverbetjent Håkon Hauge ved Sandnes politistasjon.

Det var dette jeg fikk lese da Stian ''finni'' finnesand sendte meg en link på facebook her om dagen. Meg å finni diskuterte litt ferm og tilbake om hva dette ville si for ørreten i lussi vassdraget, begge var nokså enige om at det nokk kom til å gå fint og at det var kansje bare litt positivt!! Fisken i lussi er desverre ikke så stor! Ei snittvekt på kansje 300 gram! men vi vet av erfaring at vist du kommer oppi ei av sommerens verste flyvemaur klekking så kan du ver heldig å lure en av vannets storebrødre og. min pers i lussi er 1,2 kg den blei fanga med spinner på 1900 tallet en gang! Så om tusen fisk har dødd etter gjødsel ''tabben'' så får det bli opp til di en million andre ørretene å føre neste gennerasjon videre!

Team Toad ser seg ikke fornøyd med å bare synse å gjette om hvilke konsikvenser denne episoden hadde på fisken i lussi så vi venta på mørket å lada opp batteriene i lykta for ikveld  skulle vi opp i bekken for å se om det var liv!
vi var riktig nokk ikke i denne såkalte lussi bekken men ikke så langt unna.. om bekken heter tengesdal bekken vet jeg ikke helt men den kommer vertfall fra tengesdals vannet så vi kaller den det.
Vi startet et godt stykke oppe i bekken å jobbet oss ned over. i starten så var det bare noen av di små ørretene vi fant men når vi jobbet oss nedover ble fisken større og større, så det er tydeligg at fisken er på god vei opp for å gyte nå! Størrelsen på fisken såg ut til å varriere fra kulp til kulp! der stømmen var sti og mye turbolens i vannet fant vi dem minste, mellom to hundre gramm og opp til ca 350 gram. der stømmen var gjevn og elva var dyp fant vi dem største, fra 500 og helt opp til 800! den ene som kjetil så (som slapp unna) ble ikke omtalt i verken kilo eller gram men i at han trodde det var en tømmerstokk som stakk nedover bekken..

Det ser nå ut for at bonden ikke må bekymre seg formye over ''kua'' som hjalp han å bli kvitt at det overflødige gjødselet..gytefisk er det nokk av!
En av mange ørreter i 600 grams klassen vi fikk
Dubbel catch
Ørjan poser gledeligt med dagens fisk! vekt 850 gram!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar